Snurrevodskutteren ROTA H47

Renoveringen af snurrevods kutteren ROTA er et samarbejdsprojekt i mellem Hundested Propeller a/s  v/ Mogens Christensen og "Klap en Fisk".

Formålet med projektet er at få genskabt snurrevodskutteren H47 ROTA, som den fremstod i 1939. En gennemrenoveret ROTA skal danne grundlag for fortællingen om det legendariske danske snurrevodsfiskeri i det 20.-århundrede. Den skal indgå som en integreret del af den fortælling om naturen, historien og kulturarven, som foreningen Fiskeriets og Havnens Hus allerede har skabt på Hundested havns kulturmole, og ikke mindst skal den danne ramme om oplevelser og udfordringer for børn og unge. Som en slags ”museumskutter” skal den kunne beses både ind- og udvendigt, og den gamle renoverede Hundested motor skal ses og høres i sit rigtige element. Som ”laboratorie båd” eller ”skoletjeneste båd” skal børn og unge deltage i indsamling af fauna- og floramateriale i havet og fjorden omkring Halsnæs til undersøgelse i land. Fysisk handikappede er tiltænkt sejloplevelser, idet foreningens etablerede handikapkran på platformen kan sætte handikappede om bord på Rota.

ROTA er bygget i 1939 på Holger Andersens Baadebyggeri i Ebeltoft til Hundested-fiskerne Jens Laurits Olsen og Hans Verner Larsen.

Rotas vigtigste data:

Længde: 11,45 m

Bredde: 4,21 m

Dybgående: 1,80 m

Registertons – brutto 16,7 t og netto 5 t

 Motor: Hundested

Motor effekt: 45 / 57

Forbrug: 10 liter/t ved 6 knob

Påbegyndt renovering

Bådeværftet Mostel byg Aps har gennemført en indledende afgrænset renovering. Denne første fase af projektet er støttet med 100.000 kr. af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.

 Den gamle Hundested motor er renoveret af foreningens 2 pensionerede smede, begge med en fortid på Hundested Motor og propeller fabrik, den ene som værkfører. Motoren er taget ud og renoveringen er foretaget på Hundested Propeller A/S.

Rota har udelukkende været benyttet til erhvervsfiskeri, d.v.s. den har ikke været ombygget til fritidsformål. Den har ikke været vedligeholdt i de seneste år, og kræver derfor en meget omfattende renovering.